Magnifiek Residans!


1,2,3 Shoot!

Hoe gaat dat nou in zijn werk, zo’n fotoshoot ter ondersteuning van de visual branding van je bedrijf? Wat is ervoor nodig. En belangrijker: wat levert het je op?


Mag ik jullie voorstellen aan Resi van Geel, getalenteerd interieurvormgever en eigenaar van Residans (voorheen: Van Geel Interieurvormgeving).

Bij mijn eerste kennismaking met Resi bleek dat zij nog zoekende was naar de juiste ‘look & feel’ voor haar bedrijf. Hoe presenteer je jezelf als de contouren daarvan nog vorm moeten krijgen?…

Het is voor de meeste mensen spannend om prominent voor de camera te staan. Voor Resi, een vakvrouw, sterk visueel ingesteld en perfectionist, al helemaal…

Dus adviseerde ik haar eerst een kleine serie portretten te maken om alvast te wennen aan de camera en op zoek te gaan naar: wat wil ik precies?

Nadat we wensen en verwachtingen hadden doorgesproken, spraken we af voor een eerste kleine fotoshoot in de prachtige kelder van ‘hotspot’ Hotel Merici in Sittard. Te gek dat ik dankzij mijn werk mensen aan elkáár of bijzondere plekken kan verbinden.

Resi was erg blij en verrast met het resultaat van de portretfoto’s. Het ijs was gebroken en Resi voelde zich vrij genoeg om een vervolgafspraak te maken voor ‘the real deal’: de gróte fotoshoot!V oordat die plaatsvond spraken we eerst af met Martijn Kuijpers, alias PEPPERMINTA. Zij is een kei in creatieve branding concepten. Martijn ontwerpt en realiseert complete visuele identiteiten voor bedrijven zoals Residans. Martijn en ik geloven er beiden heilig in dat het totaalplaatje van je merk moet kloppen. Daarom stemmen we (grafisch)ontwerp en fotografie goed op elkaar af. We geloven dat onze samenwerking zóveel meerwaarde heeft voor een sterk onderscheidend en sprekend eindresultaat!

Tijdens een inspirerende brainstormsessie bij Caffee Mundo The Library, maakten we afspraken over de aanpak. PEPPERMINTA ontwikkelde een zogenaamd BRANDBOOK, dat leading is voor de merkidentiteit. De look & feel van de fotografie worden daarin meegenomen.

Samen met Resi ben ik locaties gaan spotten in Maastricht. Geen sinecure!… Zeker omdat ik met natuurlijk licht fotografeer is niet elke locatie geschikt. Toen we het even niet meer wisten, dronken we een sterke bak koffie bij Lumière in Maastricht …

Even overleggen met Martijn, dacht ik. Zij adviseerde: bel Tom Goossen! Die kon ons vast verder helpen om een coole, urban locatie te vinden die perfect zou passen bij wat we voor ogen hadden. Thank God for Tom! We konden meteen terecht en hij regelde toegang tot het fantastische Sphinx gebouw (op de plek waar in 2018 LOODS 5 komt).

Opgelucht treinden Resi en ik terug naar huis en praatten na over de zoektocht naar de juiste uitstraling voor haar bedrijf.

Maar ook over authenticiteit, je eigen tempo bepalen (creativiteit heeft tijd en ruimte nodig) en beide voetjes op de grond houden. Moe maar voldaan, konden we ons voorbereiden op DE dag.

Het brandbook, ontworpen door PEPPERMINTA, was inmiddels klaar en goedgekeurd door Resi. Dus met die leidraad in de pocket, maakten we de fotografieplanning. In dit geval (soms verzorg ik ook de volledige styling) zorgde Resi zélf voor de benodigde materialen (stoelen, accessoires, kleding).

Tijd is kostbaar… dus een goede voorbereiding is essentieel! Resi wilde duidelijkheid en alles tot in de puntjes geregeld, dus bereidden we élke foto individueel voor. Alle ‘sets’ voor de shooting werden klaargelegd met medewerking van Resi’s vriendin Kat. De visagie was in handen van the amazing Veronique Castermans (nog zo’n gouden samenwerking).

Op de set:
take 2!


Bohhhh wat was het koud! Tip top voorbereid als we waren: het weer hadden we niet in de hand. Het was bikkelen voor Resi én mijn Nikon….
Maar als echte profi’s lieten we ons niet kennen: spot on!
Kleren aan, kleren uit, ondertussen styling van de set, kopje thee om op te warmen en weer verder.


Tijdens een fotoshoot voel ik me steeds weer zo vereerd dat mensen zich zo durven open te stellen. Ik zie de kwetsbaarheid in hun ogen. Ik benoem sterke en minder sterke kanten. Heb aandacht voor lichaamshouding en/of expressie. Iedereen is uniek en heeft zijn/haar eigen mooie energie. Die eigenheid probeer ik te vangen in mijn foto’s.

Oh, en niet vergeten hoe een potentiële klant kijkt! Houden we ons aan de ‘gevestigde orde’ of doen we lekker ons eigen ding? Dat laatste heeft natuurlijk mijn voorkeur…

Naast de ontelbare mooie kanten van dit vak, zijn er natuurlijk ook valkuilen. Eén daarvan is bij enthousiasme tevéél willen in te weinig tijd…. Dat is Resi en mij ook overkomen. We hadden uiteindelijk 3 shoots nodig om het gewenste doel te bereiken. Maar geen man overboord, daar leren we van! Een kwestie van overschakelen naar onze flexibele en creatieve geest en dan dienen de oplossingen zich vanzelf aan…

Na noeste en creatieve arbeid, mag het eindresultaat er wezen!
WWW.PEPPERMINTA.NU ontwierp de nieuwe stoere, classy, kleurrijke en bovenal MAGNIFIEKE website van Residans! Go check it out!

Een reactie van jou is altijd leuk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *