top of page

Kim Booij

 

Hallo, ik ben Kim Booij.

Ik ben een fotograaf die zich richt op menselijke verbinding en daarbij natuurlijk licht najaagt. Mijn kracht zit in het documenteren van het gevoel dat een bepaald moment in de tijd je kan geven.

Elke sessie is uniek samengesteld om jouw verhaal te vertellen. In de voorbereiding van het werk maar vooral op het moment dat we samen zijn kijk ik echt naar wie jij bent of waar je bedrijf voor staat. En dat doe ik op een onveranderde, eerlijke en tijdelijke manier. Emotionele respons is daarbij mijn belangrijkste doel - jezelf te zien als degene die je kennen en van je houden.

 

Geen twee verhalen zijn hetzelfde, ik geloof echt dat elk individueel en uniek verhaal aandacht verdient in elk mogelijk detail. 

 

Door deze rustige en vooral eerlijke benadering creëer ik schoonheid rechtstreeks vanuit jouw wereld naar het beeld. Mijn werk brengt pure momenten over. Dus ook het onvoorspelbare, het ongeplande.

Al die buitengewone, echte momenten die je voor altijd wilt onthouden en koesteren.

 

Als dit klinkt zoals jij en je altijd al eens buiten de kaders van traditioneel poseren hebt willen treden en juist de rauwe, organische en levendige momenten wilt vastleggen in je leven of in je ondernemerschap, neem dan gerust vrijblijvend contact me op.

 

Mensen zijn eindeloos interessant. Dat is de drijvende kracht achter mijn werk.

“There is no truth, only perception”

Gustave Flaubert

Team Kim Booij Photography

Denise Cremers.png

Denise Cremers

Hi, ik ben Denise Cremers.

Inspireren is één van mijn belangrijkste missies. Niet alleen als mens maar ook in mijn professionele wereld.

 

Als styliste en imago coach ben ik voortdurend op zoek naar die combinatie die jouw persoonlijke stijl kracht bijzet. Wanneer je er op je best uitziet zal dit een ongekend positief effect hebben.

 

Vanuit persoonlijke stylingsessies een samenhang vinden voor jou, voor bedrijven, zonder authenticiteit te verliezen, dat is de kers op de taart voor mij. Samen met Kim creëer ik een beeld dat jouw verhaal vertelt.

 

Naast deze intuïtieve handelingen en inspelen op het moment, gaat er veel vooraf aan een zakelijke fotoshoot. Zoals bijvoorbeeld richting geven aan een artistieke visie en deze ook daadwerkelijk regisseren. Kim en ik delen die passie voor dat unieke proces dat voorafgaat aan iedere productie.

 

Waar wij naar streven is om de visie van jouw bedrijf, de waarden van jouw familie, jouw passie en liefde, proberen aan te voelen en te vertalen naar het mooiste beeld. Bij het creëren van deze creatieve context is verbinding essentieel: de band tussen ons als team maar vooral ook die met jou.

 

Wij zorgen er samen voor dat het concept esthetisch klopt.

 

“The question is 
not what you 
look at but
what you 
see”

(Henry David Thoreau)

Interview: De Kracht van het Zelfbeeld

 

Door: Susanne Pycke

 

Kim Booij en Denise Cremers vormen samen het creatieve team van Kim Booij Photography. Denise is sinds begin 2022 als mede artdirector en als styliste aan Kim verbonden bij business shoots. Vanaf de start van haar carrière als zelfstandige fotografe in december 2009 heeft Kim zowel een zakelijke als persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. Op die reis naar de fotografe van nu kwam ze niet alleen inspirerende mensen zoals Denise tegen, maar – of moet ik zeggen vooral – zichzelf.

 

Wat betekent I-Am-You-Are-I?

 

I am - Ik ben. You are - Jij bent. You are I - Jij bent ik. I am You - Ik ben jij. I am I - Ik ben ik.

Kim: “Wat ik in de eerste plaats met deze combinatie aan woorden en beelden wil doen is triggeren, mensen bewust laten zijn van een gevoel of een bepaalde energie die uit de beelden komt. Dat hoef je niet te begrijpen of te analyseren, daar kun je gewoon naar kijken en al dan niet iets bij voelen.”

 

Waarom moest deze collectie er komen?

Kim: “Het is tijd om mijn artistieke visie meer naar voren te laten komen. Niet alleen in mijn bedrijfsvoering in het algemeen, maar juist door een mooie collectie aan vrij werk te laten zien.” Denise: “Kim doet zichzelf wel eens tekort, haar techniek en intrinsieke motivatie mogen echt wel wat meer in de kijker gezet worden. Zij kan namelijk mensen laten zien zoals ze zichzelf nooit eerder zagen of durfden te laten zien. Beelden die confronteren, verrassen, laten nadenken maar vooral trouw zijn aan degene die wordt geportretteerd.”

Wat was het grote verschil tussen deze collectie en een opdracht?

Kim: ” Tijdens het maken van de collectie was ik niet gebonden aan een opdracht en kon ik echt weer eens vrij werken zonder kaders of richtingen. Het resultaat: een mooie reeks foto’s waarbij de modellen steeds tijdens verschillende seizoenen in beeld werden gebracht. Ieder seizoen heeft namelijk niet alleen eigen licht dat perfect past, maar ook een eigen energie. En die mag er zijn, want op die manier krijgen we een juiste weergave van dat moment. Een pure opname van hoe je op dat moment bent, met je zomersproetjes of droge koude huid. Accepteren en werken met wat de natuur je biedt en het resultaat is er dan ook naar.”

 

“Een pure opname van hoe je op dat moment bent, met je zomersproetjes of droge koude huid.”

 

Betekent dit dat jullie vanaf nu kunst gaan maken?

 

Kim: “Dat deden we al...”

 

Denise: “Echte kunst bestaat niet alleen op beeld, maar ontstaat vanuit het verhaal erachter, achter Kim, achter mij, achter ons. Het echte beeld dat wij door de lens zien en dat jij nog niet hebt gezien van jezelf. Jouw verhaal naar boven halen en via beeld vertellen. Het in beweging zetten van jou, als mens, richting de ander, dat is waar mijn waarde ligt. Maar ook het in beweging zetten van Kim om uiting te geven aan het stukje fotografie gezien vanuit de kunst, naast de commerciële waarde en toevoegingen die we doen wanneer we een project voor een klant aangaan. De beelden in ons hoofd, onze artistieke visie, vanuit onze eigen reis, koppelen aan de energie om ons heen, en tot uiting gebracht middels kunstfotografie, dat is ons doel.”

Gaat jullie bedrijfsvoering er nu anders uitzien en is Kim’s fotografie niet meer voor iedereen weggelegd?

 

Kim: “Nee hoor, de deur staat voor iedereen open. Misschien gaan we nog meer dan voorheen in het voortraject van een opdracht echt wat dieper in op de wederzijdse verwachtingen en mogelijkheden. Het creatieve proces van het vrije werk dat ik nu weer heb opgepakt geeft mij gewoon zoveel nieuwe energie en inzichten dat ik die ook graag deel met opdrachtgevers die ons benaderen. Nieuw is ook dat de prints van mijn vrije werk aan de collectie I-Am-You-Are-I verkrijgbaar zijn op mijn website.”

 

Denise: “In het proces is er natuurlijk altijd ruimte voor aanpassingen, maar we streven er echt naar het gedachtegoed dat we voor ogen hebben zo goed mogelijk te bewaken. Daarbij bedenken we steeds: wat is het doel van de foto’s en wat willen we zichtbaar maken? Tegelijkertijd houd ik Kim ook een spiegel voor. Op die manier houden we elkaar wakker. Naast het feit dat ik goed ben in het bewaken van het proces, zit er in mij ook iemand die graag kunstzinnig bezig is. Kim is in staat dat vlammetje bij mij aan te wakkeren en op die manier slagen wij er in om samen iets moois neer te zetten. Hoe uniek zou het nu zijn om ook met een opdrachtgever een concept te bedenken vanuit een bepaalde visie en energie die ook daadwerkelijk past bij zowel die opdrachtgever als ons creatief team?”

 

“De beelden in ons hoofd, onze artistieke visie, vanuit onze eigen reis, koppelen aan de energie om ons heen, en tot uiting gebracht middels kunstfotografie, dat is ons doel.”

 

Hoe gaan jullie het gesprek aan, wat komt daarin aan bod en wat is voor jullie belangrijk?

 

Kim: “Ik ben er zo langzamerhand wel achter gekomen dat als ik het niet voel, ik het ook niet kan maken. Heel simpel eigenlijk, maar zo moeilijk om aan mezelf toe te geven. Ik heb nu ook samen met Denise besloten zoveel mogelijk trouw te blijven aan ons gedachtegoed. Past het niet met dat van jou, dan zijn wij misschien niet het juiste creatieve team voor jou. De verbinding ontstaat wanneer iemand wordt geraakt door het beeld. Alleen door open en eerlijk met elkaar te communiceren komen we er achter wat we voor elkaar zouden kunnen betekenen.”

 

“Authenticiteit verkoopt zichzelf.”

 

Kim: “Wij durven een eerlijke spiegel voor te houden. Terug naar die naakte waarheid, je echte identiteit. Authenticiteit verkoopt zichzelf. Door de natuurlijke manier van afpellen in die veilige omgeving tijdens een opdracht creëren we zowel bij onszelf als bij de opdrachtgever ruimte en vrijheid. En dan vanuit daar weer opbouwen. Wie ben je, wat wil je laten zien en waarom? Binnen dat kader vormt zich de fotografie. Het bevriest het moment dat nooit meer zal terugkeren. Er ontstaat een beeld dat op verschillende manieren kan worden ontvangen. Daar hoort ook een stukje acceptatie bij dat het op dit moment gewoon is zoals het is en dat zelfs als een groeimogelijkheid te zien. Zo krijg je unieke eerlijke beelden en geen eenheidsworst.”

Wat leveren jullie af aan het einde van een traject?

Kim: “In mijn ideale wereld doet mijn werk aan het einde van een traject ook iets met de innerlijke mens. Dat er iets in beweging wordt gezet. Er gebeurt toch altijd iets met iemand in dat creatieve proces. De begeleiding op weg naar hoe je jezelf wilt portretteren, dat vind ik zo bijzonder.”

 

Denise: “Kijk, dat bedoel ik nou. Kim mag de focus bewaken, dat stukje eigenheid vanuit haar vakgebied, zonder te veel positieve of negatieve energie van anderen over te nemen. Echt vrij kunnen werken, op basis van vertrouwen in haar kunnen. Invoelen is een kracht maar tegelijkertijd is het ook belangrijk om grenzen te stellen. Wanneer het proces vooraf duidelijk wordt gecommuniceerd dan trek je niet alleen de juiste doelgroep aan die dezelfde taal spreekt, maar kan iedereen beter in zijn rol blijven tijdens het proces. En het resultaat is dan zo bijzonder en kwetsbaar.”

bottom of page